Sikeres AM workshop Budapesten

Első alkalommal, több, mint harminc fő részvétele mellett rendezett szakmai előadássorozatot a TECHTRA Technológia Transzfer Intézet a patinás Hilton szállodában. Az egész napos workshop alatt az additív gyártási technológiával foglalkozó potenciális partnerek mutatkoztak be egymásnak, a rendezvény pedig egy hasznos kerekasztal beszélgetéssel zárult, ahol a rövid- és hosszú távú közös stratégiai gondolkodásban is megállapodtak a résztvevő egyetemek és nemzetközi vállalatok szakmai képviselői.

Február 8-án megtartotta évindító workshopját a TECHTRA Technológiai Transzfer Intézet, melynek középpontjában az additív gyártási technológiák álltak. Az esemény házigazdája Nedeczky Lilla nemzetközi HUB-vezető és dr. Markovits Tamás additív gyártási fókuszterület szakértő voltak. A workshopon reprezentálta magát az AMEXCI, a Siemens, a SAAB, továbbá több magyarországi egyetem (így a Budapesti Műszaki Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is), valamint partnervállalatok, mint a MouldTech Systems, a Knorr Bremse, az AQ Anton, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a graphIT Kft. is.

A workshop során szóba került többek közt a Svédországban alkalmazott üzleti modell, a helyi additív gyártástechnológiai ökoszisztémával kapcsolatban, a 3D-s nyomtatástechnológia (annak svéd és magyar modellje is), valamint a magyar piachoz történő kapcsolódási lehetőségek. A TECHTRA partnerei ismertették know-how-jaikat, valamint kiemelték a biztonságos adattárolás fontosságát, illetve megosztották értékteremtő elveiket a gyártási mechanizmusok és a technológiai eljárások során. A meghívott előadók beszámoltak a vasúti közlekedés korszerű fékmechanikai, -vezérlési és levegőellátási termékcsaládok fejlesztéséről és gyártásáról, illetve az AM nyomtatott dizájn jellegzetességeiről is.

A résztvevők a workshop végén Nedeczky Lilla invitálására egy közös szakmai eszmecserére csatlakoztak, ahol üdvözölték az ehhez hasonló és ilyen jellegű eseményeket, illetve kiemelték a tapasztalatcsere fontosságát. A szakmai nap központi üzenete az összefogás lehetősége, illetve a tudás- és tapasztalatmegosztás volt. A résztvevők megegyeztek abban, hogy a közös gondolkozást folytatni fogják egy rendszeresített együttműködés keretei közt. A TECHTRA célja ilyen és ehhez hasonló workshopok szervezése a jövőben, rendszeresítve, egyre több kutatási fókuszterületen bővítve az együttműködés körét.

2023.02.15.