Budapesten került megrendezésre az EDF Nemzeti Információs Nap

Az EDF Nemzeti Információs Nap 2023. június 13-án került megrendezésre a budapesti Stefánia Palotában. A rendezvényt a Honvédelmi Minisztérium, az Európai Védelmi Alap (EDF) és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) szervezte. Az eseményen a TECHTRA képviselője, Dr. Dávid Ferenc tudományos munkatárs vett részt.

A rendezvényt Porkoláb Imre dandártábornok és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyitotta meg. A Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa Porkoláb Imre a nyitóbeszédében úgy fogalmazott: „A felgyorsult és egyre kiszámíthatatlanabb biztonságpolitikai környezetben egyre fontosabbá válik az Európai Védelmi Alap. A technológiai autonómia, a tudás és technológiatranszfer, az ellenálló képesség növelése olyan összefogást követel meg, ahol széles körben biztosítunk hozzáférést nemzeti szinten azoknak a kutatóknak és vállalkozóknak, akik elkötelezettek a nemzeti védelmi képességfejlesztés támogatásában”.

A bevezető előadást Sylvia Kainz-Huber, az Európai Bizottság Védelmi és Űripari Főigazgatóságának osztályvezetője tartotta, ahol bemutatta az EDF-t, a pályázati lehetőségeket és a védelmi innovációra adandó válaszokat európai uniós szinten.

Az eseményen számos előadás hangzott el, melyek a védelmi innováció és az EDF szerepére fókuszáltak. Hankó Balázs a nemzeti felsőoktatási reformról és a Neumann János Programról beszélt, kiemelve az innováció fontosságát a védelemben. Hangsúlyozta a VIKI-modell és a kutatóhelyek közötti együttműködést, amely a védelmi innováció előmozdításában játszik jelentős szerepet.

Nagy Balázs az EDF és az európai uniós források kapcsolatáról adott elő, kiemelve a civil és kettős felhasználású technológiák jelentőségét. Az előadásában rámutatott, hogy a VIKI kiemelt szerepet fog játszani a nemzeti, az európai uniós és a NATO keretek közötti védelmi innovációs tevékenység összefogásában. Az erőforrások szűkössége és a széttagolt magyar védelmi ipar miatt kiemelte a VIKI nélkülözhetetlen szerepét. 

Bunford Zsolt az aktuális geopolitikai és biztonsági környezetről beszélt, figyelembe véve az orosz-ukrán háború lehetséges eszkalálódását, és az amerikai-kínai-orosz viszonyrendszer dinamikáját.

Bokor József, a SZTAKI tudományos igazgatója a kettős felhasználású kutatások fontosságát mutatta be. Előadásában kiemelte a SZTAKI, a SZIE és az NL képességeit, valamint a magyar kutatócsoportok potenciálját az EDF pályázatokba történő bekapcsolódásra.
Petri Bernadett, az MFI ügyvezető igazgatója prezentálta hogyan tudnak a magyar vállalatok hozzájárulni a védelmi innovációhoz és a védelmi ipar fejlesztéséhez. Kiemelte a kettős felhasználási terület fontosságát, valamint az ipar beillesztését a védelmi politikába. Az MFI szerepét és jelentőségét népszerűsítette az előadásában.

Bárkányi Pál, az ITSec Area Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a vállalat által vezetett kiberipari konszernet, amely öt kis- és közepes vállalkozást foglal magában. Céljuk a nemzeti képességfejlesztés, illetve a kettős felhasználású termékek és technológiák területén saját kiber- és mesterséges intelligencia képesség létrehozása.

Az EDF Nemzeti Információs Nap kiemelkedő fontosságú esemény volt a védelmi innováció terén. Az EDF pályázati lehetőségei és az európai uniós források kihasználása mellett a kettős felhasználású technológiák és a védelmi ipar fejlesztése is hangsúlyt kapott. Az esemény segítette a védelmi innováció terén való együttműködést és a nemzeti képességek fejlesztését.